Η ΙΖΟΛΑ και η Ιζόλα

Καταπληκτικό, σχεδόν απίστευτο το νέο της σημερινής μέρας! Η ιστορική ελληνική μάρκα ΙΖΟΛΑ ξαναζεί μετά από δύο δεκαετίες και οι συσκευές της ξανακυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. 


Η ΙΖΟΛΑ ήταν ελληνική εταιρεία που δημιουργήθηκε το 1930 από τον Παναγιώτη Δράκο και για μισό αιώνα και πλέον ήταν μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες που εφοδίαζε τα ελληνικά νοικοκυριά με ηλεκτρικές συσκευές. Το 1950 βγήκε η πρώτη ελληνική ηλεκτρική κουζίνα ΙΖΟΛΑ και το 1952 το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο. Αντίο ψυγεία πάγου!
Στα μέσα του 1990 αντίο ΙΖΟΛΑ! Η Κοινή Αγορά και η αποβιομηχανοποίηση σταμάτησαν τις δραστηριότητες της εταιρείας μέχρι σήμερα, Τρίτη 3 Μαρτίου, που κυκλοφόρησε το νέο ότι η θρυλική ΙΖΟΛΑ ξαναζεί.Το ψυγείο του πατρικού μου σπιτιού ήταν ΙΖΟΛΑ. Όταν έμαθα να γράφω και να διαβάζω την αλφαβήτα, η λέξη ΙΖΟΛΑ μου δημιουργούσε ένα αίσθημα οικειότητας και ασφάλειας, γιατί ήταν γραμμένη στα ελληνικά και μπορούσα να τη διαβάζω χωρίς να μπερδεύομαι. Το ψυγείο λειτουργούσε μια χαρά επί πολλές δεκαετίες σαν κύριο ψυγείο της οικογένειας και εξακολουθεί να λειτουργεί σαν βοηθητικό. Το μοντέλο ήταν ακριβώς αυτό που φαίνεται πίσω από τη Λουκία Κανελοπιπερίδου, την ανιψιά της Θεώνης στον «Θησαυρό του μακαρίτη», με το χερούλι που δεν έκλεινε μόνον την πόρτα αλλά και την ασφάλιζε.


Εμείς που αγαπάμε τις παλιές ελληνικές ταινίες δεν σταματήσαμε να βλέπουμε την ΙΖΟΛΑ στα σκηνικά και στους τίτλους.Ξανασυνάντησα το λογότυπο ΙΖΟΛΑ λίγους μήνες πριν γεννηθεί η δική μου Ιζόλα, το καλοκαίρι του 2012, στο ψυγείο ενός εξοχικού σπιτιού, όπου ο χρόνος είχε σταματήσει είκοσι χρόνια πριν. Άνοιξα, αέρισα, καθάρισα, τακτοποίησα, δεν πέταξα τίποτα, ξαναζωντάνεψα τα παλιά πράγματα, έβαλα το ψυγείο στην πρίζα κι όλα λειτούργησαν όπως παλιά. Μόνο που οι άνθρωποι έλειπαν... 


Ήταν παράξενο και συγκινητικό αυτό που έγινε τότε. Λες κι εκείνοι οι άνθρωποι, δικοί μου άνθρωποι που άλλοι είναι στον ουρανό, άλλοι στον κόσμο τους κι άλλοι σε άλλους τόπους, είχαν φροντίσει από χρόνια πριν να βρω ένα όμορφο σπιτικό για να περάσω ήσυχες και ασφαλείς μέρες που είχα τόση ανάγκη εκείνη την εποχή. 
Ύστερα από τις διακοπές ήρθε ο δύσκολος χειμώνας του 2012 και στις 9 Φεβρουαρίου του 2013 η γέννηση της Ιζόλας μου και μαζί της μια νέα, δημιουργική και χαρούμενη εποχή.


Εύχομαι η ΙΖΟΛΑ της νέας εποχής να μπορέσει να γίνει τόσο αγαπητή όσο και η ιστορική ΙΖΟΛΑ που διαπνεόταν από ελληνικότητα, που αντιστάθηκε στην επιδρομή των ξένων συσκευών, που εφοδίασε πολλά ελληνικά νοικοκυριά με ποιότητα και με συσκευές που άντεξαν στον χρόνο και που συντρόφεψε κάποιες νυχτερινές παρανομίες μας.