Ο Τριστάνος πάτησε μια φλούδα αβοκάντο και μ' ένα φαερόπ έπεσε πάνω στην αμέριμνη Ιζόλα, που χάζευε σοκολατάκια στη βιτρίνα του Αριστοκρατικόν. Έτσι γνωρίστηκαν!
Η λέξη φαερόπ είναι παλιά. Σπάνια χρησιμοποιείται πια. Εγώ τη θυμάμαι ξεκάθαρα, γιατί τη χρησιμοποιούσαμε στο σπίτι. Όταν η μάνα μου με προέτρεπε να απαρνηθώ κάτι μη λειτουργικό (από σχέση μέχρι αντικείμενο), έλεγε: «Μωρέ, δώσ' του ένα φαερόπ να φύγει από τη μέση!»
Οι γονείς μου κατάγονταν από την Αιτωλοακαρνανία. Και οι δύο γνώριζαν τη λέξη φαερόπ.
Την είδα πρόσφατα σ' ένα άρθρο της Lifo. Τι είναι το φαερόπ που λέν' στην Ξάνθη;
Το άρθρο αναφέρει ότι το φαερόπ προέρχεται από την αγγλική λέξη fired, που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες, όταν έπεφταν απολύσεις στην καπνοβιομηχανία.
Τι έκανε λέει; Η Ξάνθη διεκδικεί την πατρότητα της λέξης; Κάπου ώπα! Και στην Αιτωλοακαρνανία είχαμε καπνά έξτρα πρίμα γκουντ και καπνοβιομηχανίες και απολύσεις και χρησιμοποιούσαμε μεγάλη ποικιλία λέξεων που τις πετσοκόβαμε κατά το δοκούν. Ανάμεσά τους και το φαερόπ, που ήταν πετσοκομμένο από μόνο του και γι' αυτό δεν το πειράξαμε. Ούτε το πήραμε να το κάνουμε φεστιβάλ, όπως οι Ξανθιώτες, που δημιούργησαν το Φεστιβάλ Φαερόπ. Συγχαρητήρια στους Ξανθιώτες, αλλά και πάλι...
Πάντως το φαερόπ σηματοδότησε την αρχή μιας θυελλώδους καλλιτεχνικής σχέσης που, δεκατρία χρόνια μετά, ψάχνουμε να βρούμε τι απόγινε. Οι πρωταγωνιστές Τριστάνος και Ιζόλα τηρούν σιγήν ιχθύος.