Το μπουκάλι με το ελάφι - Σωρεία ποινικών αδικημάτων μου

 Καμιά φορά σκέφτομαι πόσα ποινικά αδικήματα διέπραξα κατά συρροή μ’ εκείνο το ποτό από τη Ρόδο. Υπεξαίρεση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απάτη κατ’ εξακολούθηση, ψευδής ανωμοτί κατάθεση... Και από ηθικής πλευράς, θα είχα πιάσει πάτο, αν όλο αυτό δεν ήταν ένας πειραματισμός για να δω τι ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σκευωρίες και οι απάτες.



Το ποτό βρισκόταν σ’ ένα μπουκάλι από πορσελάνη που παρίστανε τον πύργο και στο καπάκι του ήταν το ελάφι. Τράβαγες το ελάφι και ξεκαπάκωνες το μπουκάλι. Έλα όμως που το μπουκάλι είχε στο στόμιο φελλό σφραγισμένο με βουλοκέρι.
Ήξερα ότι τα ποτά όσο παλιώνουν τόσο καλύτερα γίνονται και αυτό το ποτό είχε την ηλικία μου. Δώρο στους γονείς μου, όταν ήταν νιόπαντροι. Ερωτοτροπούσα με την ιδέα να το δοκιμάσω κι έπρεπε να σκεφτώ κάτι έξυπνο. «Η επιθυμία υπακούει στην ευκαιρία», είπε ένας συγγραφέας, και συνήθως έτσι γίνεται. Όμως η δική μου επιθυμία ήταν τόσο μεγάλη, που έκανε την ευκαιρία να υπακούσει.
Το μάτι μου πήρε κάτι μελισσοκέρια κι ένα κουτί σπίρτα στο βάθος του ντουλαπιού. Τότε ακριβώς συνέλαβα πλήρως την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος κι έβαλα σ’ εφαρμογή το σχέδιό μου.
Έσπασα το βουλοκέρι, έσπρωξα μέσα τον φελλό και τράβηξα μία γενναία γουλιά από το ποτό. Αχ, γλυκό που ήταν! Όχι σαν εκείνο το άλλο, το ουίσκι, που ήπια λιγάκι στη ζούλα μια φορά και γύρισαν τα μάτια μου ανάποδα από τον βήχα. Τράβηξα και μια δεύτερη γουλιά. Μετά βούλωσα το μπουκάλι με λίγο μπαμπάκι κι έσταξα από πάνω μελισσοκέρι. Το καπάκωσα με το ελάφι και το έβαλα στη θέση του.



Οι επιχειρήσεις στο μπουκάλι συνεχίστηκαν μέχρι που άδειασα όλο το περιεχόμενό του. Είχα φτάσει πια στην τελευταία πράξη που στεφανώνει ολόκληρο το έργο. Ξαναβούλωσα το άδειο μπουκάλι, έσταξα μελισσοκέρι ακόμα πιο προσεκτικά από τις άλλες φορές και το έβαλα στη θέση του. Τα υπόλοιπα ήταν θέμα χρόνου.
Κάποια μέρα η μάνα μου είχε την ιδέα ν’ ανοίξουμε επιτέλους αυτό το παμπάλαιο μπουκάλι και να δοκιμάσουμε το ποτό. Έσπασε τη σφραγίδα και –ω τι έκπληξη!– ήταν άδειο. 
«Δέκα χρόνια πια, θα εξατμίστηκε», είπα με σοβαρότητα.
«Θα εξατμίστηκε», συμφώνησε η μάνα μου, μ' εκείνο το ανεξιχνίαστο ύφος που δεν ήξερες αν δεν έχει καταλάβει και της την έχεις φέρει ή αν έχει καταλάβει και σ' την έχει φέρει εκείνη.




Μανιτάρια, μανιτάρια

 





Κληρονόμοι σουρεάλ

 Πότε θα ξανανοίξουν τα καφέ, να πηγαίνω, να σκιτσάρω και ν' ακούω τέτοιους διαλόγους;

Τσίκι-τσίκι-τσικ 2

 



Όπως η Βαρβάρα Στεπάνοβα

 


Ρότσενκο και Στεπάνοβα, 1920



Πολλά νεύρα


Mamma Rosa


Εξ αποστάσεως εκπαίδευση

 

Αφιερωμένο στην Κύρα, που τηλεκπαιδεύει και ζορίζεται και παραπονιέται ότι της χρειάζονται πέντε μάτια ακόμα για να παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στην οθόνη της. Δεν είναι η μόνη.
Ζορίζονται οι εκπαιδευτικοί, ζορίζονται οι μαθητές, ζορίζεται το ίντερνετ...
Είδαμε κι εκείνα τα παιδιά στο χωριό Πεύκη να προσπαθούν να παρακολουθήσουν μάθημα μ' ένα κινητό κι ένα λάπτοπ στο καφενείο του χωριού, που είναι το μόνο μέρος που έχει ίντερνετ.
Κουράγιο, Κύρα. Κουράγιο εκπαιδευτικοί και μαθητές! Είμαστε στο πλευρό σας.

Slowvember 2020

 

Τώρα που τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού μας ξαναπεριόρισαν, σκέφτομαι να πάρω μέρος στο #slowvember2020.

Χαλαρώστε τους ρυθμούς και έχετε όλο τον Νοέμβρη στη διάθεσή σας για να φτιάξτε μία εικόνα επιπέδου πορτφόλιο ή απλώς μια εικόνα που από καιρό θέλατε να φτιάξετε. Αυτοί είναι οι κανόνες όλοι κι όλοι. Σημασία έχει να το ψάξεις, να πειραματιστείς και να το απολαύσεις.

Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να δει περισσότερα μ' ένα ΚΛΙΚ



Τσίκι-τσίκι-τσικ

 


Γραμμές (τσίκι-τσίκι-τσικ) που χαλαρώνουν τα νεύρα, φιγούρες του ασχέτου και σπατάλη μελάνης σ' ένα χαρτί, που πριν από τέσσερα χρόνια γκρίνιαζα ότι δεν μου αρέσει, αλλά ξαφνικά έγινε το αγαπημένο μου, και τώρα δεν το βρίσκω. Canson, δεν θα τα πάμε καλά!